Tegenwoordig bestaan vloeren niet meer alleen maar uit een koude en saaie grond. Je vloer kan er zo mooi en professioneel uitzien als je maar zou willen, compleet naar eigen smaak. Vooral laminaat is erg in trek vanwege het robuuste en strakke, maar wel natuurlijke uiterlijk van de planken en de variaties die je ermee kunt maken.
Naast nieuwe vloerbedekkingen zijn er ook steeds meer innovaties om je ruimte van extra gemakken te voorzien. Zo kan je koude vloeren vaarwel zeggen door gebruik te kunnen maken van vloerverwarming, waardoor je zelfs op blote voeten nog comfort kunt hebben. Maar zijn laminaat en vloerverwarming wel met elkaar te combineren? En als dit zo is, hoe kan je dit het beste doen?

Welke soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming?
Laminaat is een product gemaakt uit kunststof en met natuurlijke elementen erin. Hierdoor kan de vloer onderhevig zijn aan veranderingen van de temperatuur. Het product kan inkrimpen of juist uitzetten, met als gevolg dat de afwerkingen niet meer kloppen en je vloer vervormd wordt. Echter betekent dit niet dat je geen laminaat op je vloer kan leggen als je gebruik maakt van vloerverwarming.
Er zijn laminaatsoorten die goed tegen de warmte van een lage temperatuur vloerverwarming kunnen. Sterker nog, de meeste laminaatvloeren zijn geschikt om mee te werken, ondanks het gebruik van vloerverwarming. Het belangrijkste waar je in dit geval op moet letten om een laminaatsoort te hebben die past bij vloerverwarming, is dat je kijkt naar of de soort een lage warmteweerstand heeft. Hoe lager de warmteweerstand, hoe beter de warmteafgifte. Zo blijft de warmte niet teveel onder druk staan en heeft het geen negatieve effecten op je vloer.
Bij het kiezen van het juiste laminaat is het belangrijk dat je de juiste manier van leggen kiest. Als je laminaat wilt leggen op een vloer met vloerverwarming, maak dan gebruik van een ‘zwevende’ vloer, zodat er niet teveel druk tussen de laminaatvloer en de betonnen ondergrond zit.

Welke ondergrond heb je nodig?
De keuze van het soort laminaat maakt in deze niet zoveel uit. Daarentegen is het wel belangrijk te kijken naar welke ondergrond je gebruikt. De ondervloer moet een lage warmteweerstand hebben, anders kan dit ernstige gevolgen hebben. Kijk hierbij nogmaals naar de R-waarde, oftewel de graadmeter van warmteweerstand. Ook hier geldt weer hoe lager de weestand, hoe beter de afgifte.
Vloer in chape
Bij vloerverwarming komt meestal de term chape om de hoek kijken. Chape is de benaming van de betonnen ondervloer waar je je laminaat op wilt plaatsen. Bij het plaatsen van zowel de vloerverwarming als het laminaat, is het belangrijk dat er geen oneffenheden in de chape zitten. De chape moet egaal zijn om ervoor dat zowel de vloerverwarming als de laminaatvloer goed gelegd kan worden.

Egale verwarming
Laminaat is goed te combineren met vloerverwarming, zolang deze vloerverwarming op een rustig tempo de vloer verwarmd. Grote en snelle temperatuurswisselingen kunnen het laminaat beschadigen, waardoor je het na een tijdje kan vervangen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een vloerverwarming met lage temperatuur gebruikt.
Laminaat op vloerverwarming leggen/laten leggen
Het is duidelijk dat laminaatvloeren prima te combineren zijn met vloerverwarming. Het enige wat je hoeft te doen is erop te letten dat deze twee producten goed met elkaar matchen. Het laminaat moet een lage R-waarde hebben, welke samen met de ondervloer niet hoger mag liggen dan 0,15 m2K/W. Deze waarden staan in de meeste gevallen aangegeven op de verpakkingen van de laminaatplanken. Daartegenover mag je alleen laminaat met vloerverwarming combineren als je gebruik maakt van een lage temperatuur vloerverwarming die geleidelijk de temperatuur afgeeft.
Er is dus veel om rekening mee te houden als je laminaat en vloerverwarming met elkaar wilt combineren. Het is daarom aangeraden om een expert in te schakelen om dit voor je te regelen. Door een offerte te laten maken van jouw klus, kunnen de experts kijken welke vloerverwarming en laminaat het beste bij je ruimte passen en deze worden dan ook nog voor je gelegd.
Hoe vraag je een offerte aan?
Het aanvragen van een offerte is heel simpel. Je gaat naar de website van LaminaatLatenPlaatsen.be en vult de gegevens in over jouw klus. Hier kan je onder andere aangeven wat je wensen zijn voor zowel het laminaat als de vloerverwarming en wanneer de klus gedaan moet worden. Deze offerte is gratis en vrijblijvend, zonder dat je nergens aan vastzit. Bij deze offerte zitten ook alle prijzen, zodat je een goed overzicht hebt van wat het plaatsen van de vloer gaat kosten.
Je kan het beste met een klus als deze een vakman aan het werk laten gaan, zodat je zeker weet dat alles netjes en professioneel wordt gelegd, zonder dat je later opeens last krijgt van problemen die vooraf voorkomen hadden kunnen worden. De vakmensen van LaminaatLatenPlaatsen.be hebben door hun jarenlange ervaring de kennis om het product op een professionele wijze te kunnen leggen. Vraag daarom een offerte aan en laat jouw laminaat inclusief vloerverwarming op de juiste manier geplaatst worden.