
Laminaat is een zeer degelijke vloerbedekking voor elk soort ruimte. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om de mooiste laminaatvloeren in je woonkamer, werkruimte, zolderkamer of andere ruimte te plaatsen, waardoor je ruimte er meteen strakker, mooier en verzorgder uitziet. Laminaat plaatsen is een precisiewerkje dat exact goed gedaan moet worden. Je kan zelf aan de slag om je laminaat te plaatsen, maar je kan ook een offerte aanvragen om je vloer te laten leggen door experts op het gebied van plaatsen van laminaat.
De werkwijze
Je moet het plaatsen van laminaat zien als het maken van een enorme legpuzzel. Ieder stuk hout past op een manier in de ander en zo vormen ze samen een geheel. Door deze eenvoudige stappen te volgen is het plaatsen van een laminaatvloer een kwestie van opletten:
1. Zorg voor een goede ondervloer
Voordat je de planken begint te leggen moet je zorgen voor een goede ondergrond. Je kan ervoor kiezen om je laminaatvloer niet direct op de ondergrond te laten rusten omdat deze te oneffen is ( max. 2mm ), dit wordt ook wel een zwevende vloer genoemd. Bij een zwevende laminaatvloer wordt eerst een ondervloer geplaatst in de vorm van een folie of een plaat. De meeste ondervloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.

Je kan dus kiezen uit verschillende soorten ondervloeren:
- Gemetalliseerde ondervloer ( 3mm dik ): zeer geschikt als basis voor het leggen van laminaat op een vlakke betonnen ondervloer. De ondervloer beschikt over een gemetalliseerde laag waardoor een vochtscherm overbodig is. Deze soort ondervloer voor laminaat is op rol verkrijgbaar.
- Softboard ondervloer ( 7mm dik ) : de softboard ondervloer 7mm dik is uitermate geschikt om kleine oneffenheden te egaliseren. De ondervloer is verkrijgbaar in plaatvorm.
- Silent ondervloer ( 10 mm ): de silent ondervloer is zeer geschikt als basis voor het leggen van laminaat op een vlakke betonnen of houten ondervloer. De ondervloer is verkrijgbaar in plaatsvorm. De ondervloer is verkrijgbaar in plaatvorm.
- De Excellent ondervloer ( 2mm dik ): De Excellent ondervloer staat bekend als een stabiele ondervloer opgewassen tegen een hoge drukbelasting. Deze ondervloer is vochtwereld en uitermate geschikt voor nieuwbouwwoningen. Deze soort ondervloer voor laminaat is op rol verkrijgbaar.
Wil je geen zwevende vloer, dan is het nog steeds belangrijk dat de ondervloer strak en netjes is, en dat deze niet al te hard is.
Daarnaast moet je bij ondervloeren erop letten dat het vochtdicht is, het de vloer egaliseert en er dus geen hoogteverschillen in zitten, dat het warmte isoleert en dat het genoeg geluid kan dempen. Pas wanneer er aan al deze zaken voldaan is, kan je beginnen met het plaatsen van je laminaat.
https://tegelmegashop.be/laminaat-html/laminaat-ondervloer.html
2. Begin in een hoek

Net als bij een legpuzzel is het verstandig om in een hoek te beginnen.
Maar waar je met een legpuzzel het hebt over een hoekvormig stukje, gaat het bij laminaat om de hoek van de kamer. Je legt eerst één rij langs de muur, waardoor je daarna geen rekening meer hoeft te houden met het berekenen van de afstanden en graden waar de planken in moet liggen, omdat je de andere stroken gewoon tegen deze eerste strook aan kunt leggen.
Let bij het leggen er wel op dat niet elke plank laminaat op dezelfde manier hoeft geplaatst te worden en lees daarom eerst de bijgevoegde handleiding.
3. Planken bijzagen

Je ruimte is natuurlijk niet een exact vierkant waar alles precies evenredig is. Tijdens het plaatsen van je laminaat kom je plekjes tegen waardoor er een deel van je laminaat af moet, zoals een leiding.
Dit doe je door deze stukjes eraf te zagen. Dit kan je met een speciale laminaatsnijder, maar een decoupeerzaag voldoet ook goed. Let er bij het bewerken van de planken wel op dat je de exacte hoeken snijdt. Je laminaat moet feilloos om de oneffenheid heen kunnen liggen, zonder dat je een enorme hap tussen je vloerbedekking en het obstakel hoeft te zien. Doe daarom niets zomaar op gevoel, maar meet alles af.
4. Laatste rij
Het is bijna onmogelijk dat je planken precies even breed zijn als je ruimte. De laatste baan moet daarom bijgesneden worden om precies in de ruimte te kunnen passen. Ook hier moet je erop letten dat je de precieze afstanden hebt, om exact te kunnen werken zonder grote open plekken. Dit valt eenvoudig te berekenen door de planken van de laatste baan bovenop de een-na-laatste baan te leggen en deze dan tegen de muur te schuiven. Je tekent met een potlood waar je moet gaan zagen en wanneer je de plank hebt bijgesneden leg je deze schuin in het profiel, zodat deze precies in de overgebleven ruimte vallen.
Wanneer je vloer ligt werk je deze af met plinten en je hebt je mooie en egale vloer.
Hoe kan je laminaat leggen?
Waar je nog meer rekening mee moet houden met het leggen van je laminaat, is dat er verschillende manieren zijn om je laminaat te plaatsen.
Eerder werd al gesproken over een zwevende vloer, waarbij er een ruimte zit tussen het laminaat en de ondergrond. Hiervoor heb je geen nagels of lijm nodig. Zwevende vloeren zijn goed geschikt als je bijvoorbeeld nog veel werk te doen hebt boven de vloer of wanneer je makkelijk van vloer wilt wisselen.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een vloer vast te nagelen of te verlijmen. Bij deze methodes wordt de vloer direct aan de ondergrond vastgemaakt met spijkertjes of speciale vloerlijm. Dit is handig voor wie een stabiele vloer wilt en geen zin heeft dat het een krakend geluid maakt. Het is wel aan te raden alleen een gelijmde of genagelde vloer te nemen als je niet van plan bent binnenkort te verhuizen en deze vloer mee te willen nemen naar je andere woning of gebouw.
Zelf doen of laten doen?
Met het leggen van een laminaatvloer komt veel meer kijken dan alleen wat planken op de grond leggen. Je moet rekening houden met zaken als renoveren, warmte-isolatie, geluid dempen en ruimtes overhouden. Als je nu een echte doe-het-zelver bent, kun je proberen zelf je vloer te leggen.
Offerte laminaat laten plaatsen
Ben je nu minder bekwaam met vloeren leggen of wil je gewoon wat meer hulp? Dan kan LaminaatLatenLeggen.be je helpen. Maak een offerte aan op de website van LaminaatLatenLeggen.be en je krijgt binnen no-time een vrijblijvend advies van welke laminaatvloer bij je ruimte past. Deze kan door de ervaren professionals ook voor je gelegd worden, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je zelf een foutje in de berekening hebt gemaakt. Je kan zelf aan de slag, maar je kan ook het werk uit handen geven en veel tijd en geld besparen, door LaminaatLatenLeggen.be het werk voor je te laten doen. Het aanvragen van een offerte is heel eenvoudig en kan gedaan worden op elk moment van de dag, welke dag van de week dan ook.