Het gebruiken van laminaat om je vloer mee te bekleden biedt veel voordelen. Eén daarvan is dat je van tevoren al een goede inschatting kan maken hoeveel pakketten je ongeveer nodig hebt om genoeg laminaat planken te hebben voor het bekleden van de vloer in je ruimte. Echter is het hierbij wel belangrijk dat je de afmetingen weet van zowel je ruimte als de planken laminaat. Maar met welke afmetingen moet je met laminaat rekening houden?
Oppervlakte van je ruimte
De eerste afmetingen die je moet weten zijn die van je ruimte zelf. Meestal is de kamer of het lokaal waar je de laminaatvloer wilt leggen in een vierhoek, waardoor het meten van de ruimte vrij eenvoudig is. Bij het meten van je oppervlakte moet je zowel rekening houden met hoe lang en breed de ruimte is, als het complete oppervlak in vierkante meter. De planken moeten zo goed mogelijk gelegd kunnen worden op je vloer, waardoor je niet alleen moet weten hoe groot het oppervlak is, maar ook hoe dit met de lengte van de planken zit en hoeveel planken er naast elkaar gelegd moeten worden. Wanneer je het complete oppervlak hebt gemeten, moet je nog rekening houden met uitsparingen in de vloer. Deze kunnen voorkomen omdat er bovengrondse leidingen door de grond heen gaan of omdat de vloer nog een extra stuk heeft dat niet evenredig loopt met de vierhoek van de ruimte zelf, maar hier wel egaal aan vastzit. Pas wanneer je een duidelijk overzicht hebt van al deze maten van je ruimte, kan je op zoek gaan naar de passende laminaatplanken.
Lengte van de planken
Over het algemeen zijn alle laminaatplanken even lang. Dit is expres zo gedaan, om ervoor te zorgen dat je niet afhankelijk bent van een bepaald merk of soort laminaat. Je kan verschillende kleuren en stijlen laminaat met elkaar combineren als je dat zelf mooi vindt, maar dit hoeft natuurlijk niet. Standaard hebben de planken een lengtemaat van 1285 millimeter en een breedtemaat van 192 millimeter. Er bestaan ook grotere maten laminaat, als je een grote zaal zoals een aula of een congreszaal van laminaat wilt voorzien. Deze planken kunnen wel 2 meter lang zijn. De breedte daarentegen wisselt minder. De breedte van de planken verschilt meestal tussen de 123 en 327 millimeter.
Het is bij deze belangrijk dat je de plank legt in de lengte. Gebruik de lange kanten van de planken ook voor de langere kant van je ruimte. Zo bespaar je materiaal en hoef je minder bij te zagen. Hierdoor kun je tijd, moeite en geld besparen.
Dikte van de planken
Naast de lengte van de planken moet je ook rekening houden met de dikte van de planken. Je laminaatvloer mag niet te hoog zijn, omdat dit ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld je deuren niet meer goed open en dicht gaat of dat de warmte niet goed ventileert. Tegenwoordig zijn de meeste laminaatvloeren heel dun, maar het is alsnog aan te raden hier stil bij te staan.
In tegenstelling tot de lengte van je planken, verschilt de dikte wel veel per plank. De diktes kunnen variëren tussen de 6 en 14 millimeter, waarvan 8 de meest standaard is. Zowel dikkere als dunnere laminaatvloeren hebben zo hun voor- en nadelen. Het is afhankelijk van het doeleinde van je ruimte en hoe diep de vloer ligt ten opzichte van de rest van de kamer welke afmetingen bij je passen.
Op de verpakking van de laminaatstroken, staat meestal hoeveel vierkante meter vloerbekleding je kan plaatsen. Je deelt gewoon het totaal aantal vierkante meter benodigd laminaat door het aantal vierkante meter per pak.
Welke afmeting past bij je ruimte?
Het assortiment op het gebied van laminaat is enorm. Zo groot dat je wellicht even niet meer weet welk laminaat er nu geschikt is voor je ruimte. Je hebt een andere dikte nodig voor een groot kantoorpand dan voor een flatje in de buitenwijk of juist een grote gemeenschappelijke hal in het centrum van de stad. En voor een studentenkamer heb je minder pakketten nodig dan in de wachtkamer van het gemeentehuis. Welke groottes je dan nodig hebt, hangt volledig af van hoe groot de ruimte is, waarvoor deze ruimte dient en wat het meest efficiënt is zodat je zo min mogelijk hoeft bij te snijden. In het beste scenario kun je je laminaat gewoon op de grond plaatsen, zonder dat je hoeft te zagen in de planken. Dit zal moeilijk worden, aangezien de kans groot is dat de planken niet precies zullen passen in de afmetingen van je ruimte, om maar te zwijgen over oneffenheden.
Laat je laminaat leggen door een vakman
Je hebt ook voor detail nodig om de beste manier te vinden hoe je de ruimte met laminaat kunt voorzien. Vraag daarom een offerte aan bij LaminaatLatenLeggen.be, zodat je een beter beeld hebt van wat je nodig hebt en wat het gaat kosten. Voor grote ruimtes heb je niet altijd baat aan grotere verpakkingen, dus is het handig dat LaminaatLatenLeggen.be vakmannen kent die aan de slag zijn en die weten wat het handigste is in jouw situatie.
Vrijblijvende offerte
Het leggen van laminaat is al snel veel rekenwerk. Ben je hier zelf niet zo goed in of laat je dit liever aan iemand anders over? Dan kun je een offerte bij LaminaatLatenLeggen.be aanvragen en haar vakmannen geven je tevens het beste advies. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je vloer te laten leggen door de experts van LaminaatLatenLeggen.be, zodat je met een gerust hart weet dat je vloer zo goed mogelijk geplaatst wordt. Waarom moeilijk doen, als je ook gewoon even een offerte kan vragen om meer rust in je hoofd te krijgen.